Продюсер «Першого коду» розповів про співпрацю з TVORCHI: «Уся команда фільму танцює під цей трек»

перший код
Як створювався качовий трек Hidden Code гурту TVORCHI, що став саундтреком до фільму «Перший код», розповів продюсер стрічки Влад Савченко.

У фільмі «Перший код» показано історію, яка бере початок у 50-х роках, від створення українськими інженерами першого комп’ютера, й переходить до сьогодення, коли ІТ-сектор став важливою опорою у війні з росією. Прем'єра стрічки запланована навесні 2023 року. Фільм також планують представити для стримінгу на платформах Netflix, Amazon і Apple TV. Ми поспілкувалися з продюсером фільму про співпрацю з TVORCHI, неймовірну локацію, де було знято кліп, та перспективи стрічки у широкому прокаті.

— Чому ви обрали саме TVORCHI для написання саундтреку?

Мені дуже подобається їхня музика – поєднання інструментальної та електронної, з великою кількістю мелодій та нюансів, що перетинаються з 80-ми, 90-ми, 2000-ми та сучасними нотами і звуками. Саме тому під фільм дуже круто “лягала” їхня творчість. Вони пишуть українською та англійською, а в межах нашого проєкту це була основна ідея – саундтрек має бути двома мовами.

— Скільки тривали зйомки відеокліпу і які локації були задіяні?

Враховуючи, що кліп знімався в період активної зйомки безпосередньо фільму “Перший код”, знімальна група змогла виділити мінімальну кількість часу на підготовку відео. Цей період зайняв два тижні, і це заради одного знімального дня. Що стосується локації у фільмі “Перший код”, то це яскраво виражений архітектурний стиль, що проявляється в інтер’єрах, екстер’єрах, в яких знімалися епізоди картини, і нам було важливо, щоб кліп був естетично максимально “дружнім” до нашого фільму. До того ж, естетика самого гурту TVORCHI дуже співпадає з естетикою стрічки. І це спричинило свої складності, оскільки знайти місця, де ми ще не знімали в Києві, було досить важко. Все найкраще, доступне для зйомок фільму, ми вже використали, залишалися лише важкодоступні локації, особливо у воєнний період. Та, на щастя, location-менеджери показали нам санаторій у Конча-Заспі під Києвом, і все стало на свої місця – нам дісталася унікальна за архітектурною насиченістю будівля. Вона об’єднує в собі дві епохи, адже, мабуть, будувалася поступово, в два етапи. Перша частина санаторію – це ампір 40-50-х років, а друга – радянський модернізм 70-80-х. І ми, перебуваючи територіально в одному комплексі, отримали дві абсолютно різні за стилістикою споруди з великим набором найрізноманітніших локацій.

Ідеальнішого варіанту для зйомок важко й уявити. Також великий бонус цієї будівлі, хоч це й діючий санаторій, – там дбайливо зберегли у початковому вигляді всі матеріали, які архітектори заклали в будівлю. Нам навіть не потрібні були послуги художника-постановника, нічого не довелося змінювати, добудовувати, перегороджувати, ми не торкалися фактур, тканин та матеріалів, нічого змінювати не довелося. Просто заходили в локацію, обирали необхідні ракурс та світло, запрошували акторів, і все було ідеально!

TVORCHI

— “Перший код” буде перекладено кількома мовами, саме тому саундтрек двомовний? Чи довго узгоджували слова?

Так, “Перший код” буде перекладено на кілька мов, саме тому саундтрек двомовний. Насправді, дивилися кілька варіантів, основною ідеєю було те, щоб звичайну частину української культури передати через українську мову, адже фільм про історію українського ІТ, хоч воно й має глобальний характер. Тому узгоджували кілька разів.

Звучання підібралося одразу. Воно суперхайпове, суперкруте, і вся команда фільму до сьогодні танцює під цей трек. Навіть наші діти слухають і просять увімкнути Hidden Code та потанцювати під неї. Слова узгоджували близько тижня, і вийшло дуже гармонійно та круто. Текстом треба було передати, наскільки невідомою є сфера ІТ. Наші хлопці-айтівці створюють цілі світи, але про це знає не так багато людей. Хоча зараз вже більше, оскільки є саундтрек, який розповідає про маленькі таємниці ІТ-індустрії.

— Коли прем’єра фільму? І чи вийде “Перший код” у широкий український прокат?

Перші передпокази розпочнуться вже у 20-х числах квітня. У широкий прокат в Україні фільм, звісно, вийде, зараз тривають активні перемовини. Будемо показувати “Перший код” дуже масштабно по всій країні, адже всі чекають на цей продукт. І представники самої ІТ-індустрії вже просто згорають від бажання побачити, що ж у нас там вийшло. Але наше завдання – долучити якомога більше авдиторії, щоб усі могли поринути й відчути цю хвилю історії, яка накриває від початку до самого кінця. Буде круто, візуально та інформативно.

Читайте також

Про кохання та пристрасті: 5 найяскравіших фільмів 2023 року

Про кохання та пристрасті: 5 найяскравіших фільмів 2023 року

Легко, елегантно, зі смаком: ТОП-7 фільмів про пригоди та авантюристів

Легко, елегантно, зі смаком: ТОП-7 фільмів про пригоди та авантюристів

Фото: пресслужба

Катерина Чуріна
Попередній матеріал

Українська дизайнерка інтер'єрів здобула перемогу в 4 номінаціях престижної міжнародної премії

Darisha
Наступний матеріал

«Летять в інсті твої листи»: 15-річна зірка дитячого Євробачення зняла відео про перше кохання

Новини партнерів